Menengiç kahvesine olan düşkünlüğümden İzin günü keyfi yazımda bahsetmiştim. Tabi ki her daim içebilmek için evimizde de mevcut bu eşsiz lezzet. Faydalarından bahsetmek istedim bu yazımda bu lezzetin. İçimi güzel, tadı güzel, sağlığa faydalı daha ne istenir ki bi kahveden :)
Bu kahve öle Türk kahvesi gibi toz
halinde değil. Macun kıvamında bir kahve.
Türkiye'de Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin dağlık kırsal kesimlerinde ekilmeden doğal olarak yetişmekte imiş bu bitki. Menengiç; Çitlembik, çedene, çitemik, çıtlık gibi farklı isimler ile de anılırmış yörelere göre.
Peki nelere faydası var bu lezzetin?
- Öksürüğü keser.
- Balgam söktürür.
- Nefes açıcıdır.
- Nefes darlığına iyi gelir.
- Antiseptik özelligi vardır.
- Göğsü yumuşatır.
- Solunum yollarına faydası vardır.
- Ayak terlemelerini önler.
- Yaraları tedavi eder.
- Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
- Ses tellerine iyi gelir.
- Mide ağrılarını dindirir.
- Kalp yetmezliği riskini azaltır.
- Afrodizyak(Cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.
- Yağlı bir içecektir, yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile kandaki kolesterolü düşürmeye kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.
Hazırlanışına gelince
Her fincan süt için bir çay kaşığı menengiç kahvesi cezveye konur. İsteğe göre şeker ilave ederek kısık ateşte bir taşım kaynatılır.
İşte bu kadar basit :)
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim :)