20 Haziran 2015

11 ayın sultanı - 3. gün iftar menüsü



  1. Mantar Çorbası
  2. Patates Köftesi
  3. Domates Soslu Makarna
  4. Çıtır Patates Kızartma
  5. Patlıcan Çığırtma
  6. Cevizli Fincan Kadayıf

Tarifler için buradan buyurun :)




Mantar Çorbası


Malzemeler;
8 - 9 adet mantar
1 adet kuru soğan
1 su bardağı süt
1 litre sıcak su
2 yemek kaşığı un
3 - 4 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber
Tuz

Üzeri İçin Malzemeler;
Tereyağ
Kırmızı Biber

Yapılışı;
Mantarlar yıkanıp çok minik doğranır. Soğan ince doğranıp sıvı yağda kavrulur. Mantarlarda eklenip az sulanana kadar kavrulmaya devam edilir. Un eklenir ve bir iki çevrilir kara biber eklenir ve sıcak su ilave edilerek kaynayana kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra süt eklenip tekrar kaynayana kadar karıştırılır. Çorba kaynadıktan sonra 10 dakika kısık ateşte pişirilir ve tuzu atılıp kapatılır. Servis kaselerine alınır üzerine tereyağ ve kırmızı biber gezdirilerek servis edilir.

Patates Köftesi 

Malzemeler;
1 kg patates
250 gr kıyma
1 adet soğan
1 adet yumurta
2,5 dilim ekmek içi
Maydanoz
Tuz 
Nane
Kimyon

Yapılışı;
Patates rendenin en ince tarafı ile rendelenir. Sıkılıp suyu dökülerek bir karıştırma kabına alınır. Soğan rendelenir ve içine geri kalan tüm malzemeler eklenerek iyice yoğurulur. Patates rendesi ile karıştırılır. Terin bir tavada bolca yağ içerisinde yuvarladığınız köfteler kızartılır. Kızaran köfteler kağıt havlu üzerine alınır yağlarını süzülmesi sağlanır ve servis edilir. 

 Domates Soslu Makarna

Malzemeler;
1 paket makarna
Makarnayı haşlamak için su ve tuz

Domates Sosu İçin Malzemeler;
2 - 3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet kuru soğan 
4 - 5 yemek kaşığı domates sosu
Tuz
Karabiber
Kekik

Yapılışı;
Makarna pakette yazan tarife göre pişirilir. Geniş bir tavaya sıvı yağ alınır. İnce doğranmış soğanlar bir kaç dakika kavrulur. Domates sosu eklenir. Domates sosu kaynayıp kıvam aldıktan sonra tuz karabiber kekik eklenir kaynayan makarnanın suyundan 1 - 2 kepçe kadar alınarak sosa ilave edilir.Sos ve makarna birbirine karıştırılarak servis edilir. 

Çıtır Patates Kızartması

Malzemeler;
3 - 4 orta boy patates
1,5 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 paket kabartma tozu
Tuz
Sıvı yağ

Yapılışı;
Patatesler soyulur yıkanır ince ince doğranır ve ve iyice kurulanır. Üzerine un, nişasta, kabartma tozu, tuz eklenir ve iyice harmanlanır. Kızgın yağa atılır ve arada karıştırılarak kızarmaları sağlanır. 

Patlıcan Çığırtma

Malzemeler;
1 kg patlıcan
5 - 6 adet iri domates
4 -5 adet yeşil biber
3 - 4 diş sarımsak
Sıvı yağ

Yapılışı;
Patlıcanlar alacalı şekilde soyulur ve uzun uzun doğranır. Tuzlu suda bir müddet bekletilir. Biberler saplarından ayrılır ve çekirdekleri temizlenir. Patlıcan ve biberler yağda kızartılır. Kızartma yapılan tavadaki fazla yap süzülür ve üzerine küp küp doğranmış domatesler ilave edilir. Sarımsak ve tuz eklenerek bir kapak kapatılır ve domatesler domatesler eriyene kadar pişirilir. Servis edilir. 

Cevizli Fincan Kadayıf

Malzemeler;
300 gr kadayıf
Yarım su bardağı kırık ceviz
150 gr tereyağ
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
4 - 5 damla limon suyu

Yapılışı;
Kadayıftan bir tutam alınır orta boy bir fincanın içine konulur üzerine biraz ceviz serpilir ve tekrar kadayıf alınarak üzerine yerleştirilir iyice bastırılır. Fincan fırın kabına ters çevrilerek kadayıf topları hazırlanır. Tereyağ eritilerek kadayıfların üzerine dökülür. 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir. Tatlı soğumaya bırakılır. Su ve şeker bir tencere kaynatılır. Limon suyu eklenir bir iki dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. 5 dakika bekletilen şerbet soğumuş tatlının üzerine dökülür. şerbeti çeken tatlı servis edilir. 

Afiyet olsun :)
Hayırlı iftarlar :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bloglar
mobilya kulübü